Straatmeubilair, stadsmeubilair, parkmeubilair, pleinmeubilair,...
Er zijn verschillende benamingen voor elementen die de openbare ruimte verrijken en functioneel maken. Maar wat houden deze nu eigenlijk allemaal in en wat kunnen we onder deze noemer terugvinden.
Het is een beetje een open deur intrappen maar voor alle volledigheid willen we toch de definities van openbare ruimte of het publieke domein. Je komt immers verschillende domeinen tegen als je op straat of in parken rondloopt.
Meer informatie over de elementen die je in de publieke kan terugvinden geven we op deze pagina en verder.
Wat verstaan we onder de publieke of openbare ruimte?
De openbare ruimte of publieke ruimte zijn plekken die je een kan beschouwen als de levensader van onze gemeenschappen. Het zijn gedeelde zones in steden, dorpen tot zelfs parken of natuur die toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of socio-economische status.
Deze publieke ruimtes spelen een cruciale rol in het bevorderen van samenhorigheid, het stimuleren van sociale interactie en het verbeteren van het algehele welzijn van zowel omwonende als bezoekers. Naast hun functie voor de inwoners en bezoekers zijn openbare ruimtes ook plekken waar activiteiten kunnen plaatsvinden, die ruimte geven voor groen en zelfs zorgen voor een waterhuishouding. Zoals je ziet heeft de openbare ruimte tal van functies zowel op sociaal vlak als op ecologisch vlak.
Enkele voorbeelden van publieke ruimtes zijn :
- pleinen en markten
- parken
- Wandelgebieden zoals shoppingstraten, boulevards,...
Wat is een semi-publieke ruimte?
Naast de publiek ruimte zijn er ook semi-publieke en privatief-publieke ruimtes, het grote verschil tussen deze vormen is het feit dat de publieke ruimte voor iedereen toegankelijk is en vooral in volledige eigendom is en beheerd wordt door de overheid.
De semi-publieke ruimte is, zoals het al zegt, niet volledig eigendom zijn van de overheid en volledig of deels in privé bezit is. De toegankelijkheid van deze ruimte kan beperkt zijn door het gebruik, tijd of de locatie.
Zo zijn er parken die enkel doorheen de dag open zijn en waar er poorten de toegang afsluiten na zonsondergang. Maar ook landschapsbegraafplaatsen hebben ook op deze manier een beperkte toegankelijkheid.
Enkele voorbeelden van semi-publieke ruimtes zijn :
- Winkelcentra: Toegankelijk voor het publiek tijdens winkeltijden, maar eigendom van en beheerd door private partijen
- Ziekenhuizen: Bepaalde delen, zoals wachtkamers en cafetaria's, zijn openbaar, terwijl andere gebieden beperkt toegankelijk zijn.
- Universiteiten en campussen
- Transporthubs zoals trein- en busstations, hoppin punten,
- Musea
Hoe een privatieve ruimte ook zijn nut heeft?
We bespreken ook even deze vorm van ruimte maar dan eerder vanuit het oogpunt van gemeenschappelijke ruimtes van appartementsgebouwen of woongebieden waar deze privatieve ruimte enkel toegankelijk is voor bewoners of eigenaars.
Het zijn niet alleen nieuwe complexen waar er gemeenschapsvoorzieningen worden mee geïntegreerd in het concept maar vaak ook renovatie of reconversie projecten. Door het beperkt openstellen van groenzones of het voorzien van ontmoetingsplekken zorgt men voor het stimuleren van de sociale contacten tussen bewoners en geeft het de mogelijkheid om binnen een beperkte oppervlakte toch gemeenschappelijk nut te realiseren.
Het zijn weliswaar vaak kleinere gebieden die afgeschermd zijn van het publiek maar die wel een vergelijkbare functie hebben als een publieke ruimte.
Enkele voorbeelden hiervan zijn :
- residentiële binnengebieden
- historische sites
- natuurreservaten en -gebieden
Meer over straatmeubilair
Wat is nu straatmeubilair?
Er verschillende benamingen om de elementen die je in het straatbeeld of op parken en pleinen te benoemen.
Zitbanken, afvalbakken, plantenbakken, fietsenstaanders, afbakeningspalen, ... ze vallen wel allemaal onder de categorie van straatmeubilair, parkmeubilair of stadsmeubilair.
Lees meer over de verschillende elementen die een ruimte functioneel kunnen inkleden.
Welke materialen voor straatmeubilair?
Hout, steen, beton, staal, aluminium zijn maar een paar van de materialen die worden gebruikt om elementen in de publieke ruimte te produceren.
Ieder materiaal heeft zijn voor- en nadelen maar wat vooral belangrijk is en blijft is de resistentie van het materiaal aan de soms toch wel hardvochtige omstandigheden waaraan deze elementen worden aan blootgesteld.
Meer informatie over de voor - en nadelen lees je hier.
Duurzaamheid en onderhoud van straatmeubilair
Het inrichten van functionele en uitnodigende plekken lijkt misschien is niet altijd even makkelijk. Maar zelfs als het straatmeubilair er staat is het vaak toch nodig om er een onderhoud op te voorzien of een herstelling uit te voeren.
Investeren in straatmeubilair in de openbare ruimte is investeren in de toekomst met een lange levensduur.
Meer weten over duurzaamheid van Straat Meubilair ? Lees hier verder.