Materialen die de 
openbare ruimte vorm geven


De elementen uit ons straatmeubilair assortiment bestaan uit verschillende materialen die worden uitgekozen op basis van hun eigenschappen om te 
voldoen aan de vereisten en uitdagingen van de publieke ruimte

        Een kijk in de keuken van Escofet 1886

Water, aggregaat en cement. Met dit basisrecept vervaardigen we bij Escofet de producten, waarbij we de technologische prestaties van beton tot het uiterste drijven. De verschillende elementen uit ons assortiment aan straatmeubilair worden oa geproduceerd in verschillende formules: zelfverdichtend gietbeton, gerecycleerd gietbeton en Slimconcrete® (UHPC).  

We gebruik materialen van hoogwaardige kwaliteit zoals beton, gerecyclede aggregaten en tropisch hardhout om ons design straatmeubilair te vervaardigen. Waarom deze keuze? Omdat deze materialen niet alleen duurzaam zijn, maar ook een scala aan voordelen bieden voor het gebruik in de publieke en openbare ruimte.    

Gietbeton met natuursteen granulaten

Traditioneel beton van hoge kwaliteit met een zelfverdichtende consistentie. Dit historische basismateriaal is door Escofet geanalyseerd en geïnnoveerd om nieuwe formules, kleuren en texturen te produceren..

Beton is van nature een duurzaam materiaal dat bestaat uit een selectie mineralen, chemische additieven zonder verontreinigingen en dat volledig compatibel is met efficiënte recycling.


De hoge sterkte die wordt bereikt met de juiste dosering en uitharding van beton maakt het een ideaal materiaal voor de productie van stedelijke elementen. Afhankelijk van de vormgeving van het element kan een inwendige wapening worden voorzien.

Na de productie van het design straatmeubilair element zijn er twee mogelijke afwerkingen die er volgen na het ontbijten van dit element.

Gezuurde afwerking met hydrofuge

De gezuurde of geëtste afwerking levert een oppervlak dat sterk lijkt op natuurlijk materiaal zoals zandsteen. Het resultaat is een zandachtig getextureerd oppervlak in verschillende ruwheidsgraden.  

Nadat het element werd gestort in de matrijs volgt er nog een uitharding periode. Nadat het element voldoende uitgehard is wordt het uit de matrijs gehaald en kan het zijn verdere uitharding verder zetten en worden vervolgens kleine luchtbellen en losse granulaten manueel opgevuld en bijgewerkt. 

De volgende stap in het productieproces is de afwerking van het element, in dit geval gaat het om het zuren of etsen.  Het element wordt een of meerdere malen ondergedompeld in een zuurbad om de gewenste textuur te verkrijgen. Door het etsen ontstaat een "voorverweerd" oppervlak en de patroondetails blijven zeer lang consistent.  

Als laatste stap in het productie process krijgt elk element nog een behandeling met een hydrofuge oplossing om het element te beschermen tegen regenwater absorptie en vuil. Weliswaar is dit een tijdelijke oplossing  doordat het element onder invloed van UV straling en intensieve reiniging (bij hoge druk) zijn hydrofuge verliest. 

Gepolijste afwerking met hydrofuge

De gepolijste afwerking van vlakke buitenoppervlakken van betonproducten worden machinaal gepolijst na een dubbel slijp-polijstproces, wat resulteert in een heldere, niet-poreuze afwerking die lijkt op de heldere textuur van graniet of marmer.

Deze afwerking gebeurd na het ontkisten en uitharden van het element. Ook hier wordt het element bijgewerkt om alle luchtbellen en gaten door losse granulaten op te vullen en verder bij te werken waar nodig. Vervolgens wordt het element gepolijst. Het resultaat zorgt ervoor dat de granulaten in de betonsamenstelling duidelijker zichtbaar zijn. 

En wederom is de laatste stap in het productie proces de behandeling met een hydrofuge oplossing om het element te beschermen tegen regenwater absorptie en vuil. Net als bij het etsen is deze hydrofugeeen tijdelijke oplossing  doordat het element onder invloed van UV straling en intensieve reiniging (bij hoge druk) zijn hydrofuge verliest. 

SlimConcrete® (UHPC)

Met de naam Slimconcrete heeft Escofet een basismateriaal ontwikkeld voor verschillende elementen van straatmeubilair. Slimconcrete staat voor elementen in Ultra Hoog Performantie Beton (ook wel gekend onder de benaming UHPC).

Slimconcrete is een giet beton met glasvezel verrijkt om het materiaal niet alleen te verstevigen maar vooral om dunnere elementen te realiseren die niet moeten inboeten aan stevigheid of weerstand. Op vlak van design en ontwerp geeft dit een fijnere en elegantere uitstraling met een gereduceerd gewicht waardoor het nog ruimer toepasbaar is in het openbaar en semi-openbaar domein.