Bruisend Marktplein in Geraardsbergen dankzij Innovatieve Straatmeubilair

Tijdelijk belevingsplein biedt zitgelegenheid en speelse combinaties van groen en straatmeubilair


Het belevingsplein in Geraardsbergen

De stad Geraardsbergen gaat een bruisende zomer tegemoet, tijdens de zomermaanden staan er tal van activiteiten en evenementen gepland op de Markt.

Het straatbord van de bebouwde kom in Geraardsbergen

Geraardsbergen is misschien wel het meest bekend als wielerstad met de kasseien op de Muur van Geraardsbergen en natuurlijk de Mattentaarten.  

Ah ja wist je ook dat Geraardsbergen ook zijn eigenste Manneke Pis heeft.

Het belooft in Geraardsbergen een buisende zomer te worden vol met activiteiten. Een deel van deze activiteiten zal plaatsvinden op de Markt in het centrum. Hiervoor werd er een deel van de Markt voorzien met zitgelegenheden en groenvoorzieningen. Het grootste deel van de markt blijft behouden voor de wekelijkse markt en met ruimte voor andere infrastructuren gerelateerd aan de evenementen.

Een tijdelijke opstelling 

De stad opteerde om op de Markt  straatmeubilair te plaatsen dat later op andere plaatsen zou kunnen worden hergebruikt. 

De verschillende elementen dienen dan ook later zowel solitair als gecombineerd gebruikt te kunnen worden, zonder te moeten inboeten aan manipuleer-baarheid en stevigheid. 


De opzet van dit project is vooral om een gezellig sfeervolle ruimte creëren op de Markt met voldoende zitgelegenheid maar vooral ook ruimte voor groen. Speelse elementen en vormen moeten het een uitnodigend karakter geven in combinatie met sfeervolle tuinverlichting en vlaggen. 

De keuze voor geschikte elementen en materialen werd gevonden in de collectie van Escofet. Er werd gekeken naar de vorm en het gewicht om het latere hergebruik van de elementen niet in het gedrang te brengen. 

Speels combineren

Het combineren van de zitbanken met plantenbakken uit de Boxland familie geeft heel wat mogelijkheden met een uniformiteit in materiaal en kleur. 

Deze elementen kunnen in talloze opstellingen figuren en vormen worden gecombineerd en maken rechtlijnige opstelling alsook gezellige zithoeken mogelijk dankzij de verbindings-elementen. 

De plantenbakken gekoppeld aan de zitbanken breken het lineair uitzicht en brengen kleur en contrast in het straatbeeld.


producten in dit project

 meer project foto's

Deel deze post
Servibo op de Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
Innovatieve Oplossingen in Straatmeubilair op de Vakbeurs 2024