Wat is straatmeubilair

Straatmeubilair voor elke toepassing wat wils

Standaard straat- en parkmeubilair

Straatmeubilair bestaat er voor tal van toepassingen en in alle mogelijke vormen, kleuren en materialen. Van afvalbakken tot volwaardige speelelementen, van stoelen tot picknick sets of van overkappingen tot parasols.

Er zijn tientallen leveranciers van straatmeubilair op de markt. Van lokale spelers tot internationale producenten die via distributeurs de lokale markten benaderen.

Op lokaal vlak kunnen we ook metaalbewerkers of houthandelaars vinden die wel een zitbank of picknick set aanbieden voor de publieke ruimte.

Er is straatmeubilair en straatmeubilair

“What’s in a name? That which we call a rose / By any other name would smell as sweet”
Romeo and Juliet by William Shakespeare, Act II, Scene 2 

Of we nu zitbanken of afvalbakken catalogeren onder de noemer straatmeubilair, stadsmeubilair, parkmeubilair of materialen voor de publieke ruimte, iedereen heeft wel een benaming klaar voor dit soort van uitrustingselementen in het openbaar domein.

Er zijn tal van elementen die hieronder vallen, de soorten van elementen die we in deze tekst aanhalen zijn mogelijk niet volledig of beperkend tot de benaming straatmeubilair.

Wat maakt straatmeubilair nu stadsmeubilair of parkmeubilair

 

Straatmeubilair voor specifieke toepassingen

Naast standaard elementen die we wel in honderden steden en gemeenten tegenkomen zien we ook vaker speciale elementen opduiken die hun initiële toepassingen voorbij streven. Afbakeningspalen die als fietsen staanders kunnen dienen, zitbanken die als keerwanden worden gebruikt, je verbeelding is vaak de enige beperking als het komt op een creatieve toepassing van de buiten ruimte.

We kijken even naar dit voorbeeld van het Martin Luther Kingplein in Anderlecht. De ontwerpers maken hier gebruik van zitbanken om verhoogde planten vakken te creëren.

Creatieve vormen met straatmeubilair, mee bepaald de Modular zitabnken uit de collectie van Escofet 1886 als bloemblaadjes op het Martin Luther Kingplein in Anderlecht

Tegelijk vormen deze zitbanken en plantenvakken de blaadjes van een bloem. Een boom in het midden van deze zone vormt de stempel van de bloem. Op het plein wordt de recht hoekigheid van de gebouwen gebroken door de speelsheid en de gebogen vormen van dit design. Ook het speelpleintje mist dankzij de gebogen vormen van de zitbanken en de speelse kleuren op de bestrating zijn effect niet.

De Modular zitbanken uit de collectie van Escofet 1886 breken het rechthoekige van de omliggende gebouwen op het Martin Luther Kingplein in Anderlecht

Soms moet je het niet te ver zoeken om met straatmeubilair wat speciale accenten te leggen. Een bepaald element kan soms de creativiteit van de ontwerpen aanwakkeren en een andere kijk geven op het element. Als voorbeeld halen we hier een project in Brugge aan; de oude site van ………….. waar voedingsmiddelen werden geproduceerd in een recent verleden. Stad Brugge toverde deze site voor een deel om tot een parkje.

.(Foto Invalidenstraat te Brugge – perspectief foto).

Met respect voor het verleden werd de link gemaakt door een soepbord en grote soeplepel in het project te integreren samen met cupcakeje . Ander gezegd de plantenbak werd omgekeerd geplaatst en leek zo op een cupcakevorm. Mooie gekleurde bloemen in de plantenbak geven het effect extra cachet, een mooie kleur van “glazuur” op het cakeje.


Straatmeubilair als onderdeel van een strategische visie of een stadsmeubilaris

Strategische visie en uniformiteit


Het gebruik van een stadsmeubilaris


Straatmeubilair of project meubilair voor een specifieke locatie of site

Erfgoed en speciale vormen materiaal keuzes

Parkmeubilair met een eigen identiteit

(zie StaatsSpaanse linies)

(zie Fortengordel)Zitbanken voor de Publieke Ruimte

Zitgelegenheid voor het openbaar domein bestaat er in alle vormen en mogelijkheden. Om dan nog maar te zwijgen over de verschillende mogelijkheden in materiaal en afwerking. Voor ieder idee is er wel een product dat afgestemd kan worden aan de omgeving of het concept dat de ontwerpen en opdrachtgever nastreeft.

Of we nu kijken naar een alleenstaande zitbank

Zitbanken pur sang


Zitbanken met meerdere functionaliteiten


Zitbank als keerwand


Zitbanken als keerwand of als afbakening van groen zones

(Foto Floriaden Samson met de twig zitbanken)

Zitbank en plantenbak


Zitbank als sculptuur of landschapselement


Liggen, zitten of leunen, multifunctioneel zitmeubilair


Combineren van mogelijkhedenHuiselijkheid in de Openbare Ruimte

Stoelen

Tafels

Picknick sets
Afvalsystemen voor de openbare ruimte

Afzonderlijke afvalbakken

Recyclage afvalbakken

Afval sorteerstraten

Specifieke afvalcontainers

Peukenpalen en asbakken

Hondenuitwerpsel afvalbakken

Speciale afvalbakken 

Afbakeningspaaltjes in het straatbeeld

Ontmoedigen en beschermen dat zijn de twee belangrijkste taken die afbakeningspaaltjes in de publieke ruimte innemen. Sinds enkele jaren is extreme bescherming hier nog bijgekomen, om een onderscheid te maken zullen we deze hier catalogeren onder de noemer van anti-terreur elementen.


De standaard afbakeningspaaltjes

Als het eens iets specialer mag zijn

Multifunctionele afbakeningspalen


Handrails


De anti-terreur beschermingPlantenbakken voor het openbaar domein

Foto : De New Green Plantenbak uit de straatmeubilair collectie van Larus Design uit tropisch hout en Cortenstaal.

Meer en meer gaat de aandacht uit naar een groene leef- en beweegomgeving. Door het beleid wordt er meer groen in het straatbeeld gevraagd en verwacht in nieuwe projecten. Dit komt niet alleen de leefomgeving in steden en gemeenten ten goede maar ook het aspect van stedelijke hitte-eilanden wordt zo in combinatie van ontharding mee aangepakt.


Plantenbakken als groene eilanden in de openbare ruimte


Plantenbakken als ontmoediging


Plantenbakken als verdediging
Plantenbakken zijn de aangewezen vorm van straatmeubilair om zonder intensieve en kostelijke investeringen toch groen in het straatbeeld te brengen.
Boomomrandingen en Boomkaders

Boomroosters

De auto is nog steeds koning in de stad en in gemeenten, dit wil ook zeggen dat deze vormen van mobiliteit zich opdringen in en tussen de schaarse plekken van vrije ruimte die er in steden en dorpskernen te vinden zijn. Het met zorg geplaatste groen beschermen tegen deze wagens en lichte vrachtwagens is dan ook een noodzaak.

Het gebruik van boomroosters geeft de bomen in de publieke ruimte niet alleen bescherming maar ook de nodige lucht in de grond voor de wortelvorming, hierdoor wordt verdichting rondom de beplanting en bomen voorkomen.


Boombescherming

Met een boombescherming kan je niet alleen de plant of boom tegen rechtstreekse beschadigingen beschermen aangebracht door fietsers of voertuigen. Ze kunnen dadelijk ook gebruikt worden als fietsenstaander.


Gecombineerde mogelijkheden

 
 

 

Fietsenstaanders en fietsbeugels

Het rijk van Koning Auto wordt meer en meer in twijfel getrokken en vertoont zijn eerste barsten. Steden en gemeenten zetten in op deelmobiliteit en worden er grote investeringen gedaan om fietsers een veilige plaats in het landschap te geven. Niet alleen worden er veilige fietspaden voorzien maar ook in het straatmeubilair kome veilige parkeersystemen al dan niet met oplaadpunten meer aan bod.

Van standaard elementen tot de speciale vormen van fietsenstaanders of aanleunbeugels.

Standaard elementen
(verwijzen naar Fietsparkeur)


Speciale vormen


Multifunctioneel

combinatie van fietsbeugel met oplaadpaal
Drinkwater fonteinen


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x