26 maart 2020

8433 Middelkerke - Dorpsplein Schore

Een klein en gezellig kustdorpje Schore kreeg een fraaie make-over.

In 2013 werd de dorpskern van de Middelkerkse deelgemeente Schore volledig heringericht. Dit kleine en gezellige kustdorpje is nog een typerend beeld voor onze Vlaamse dorpsinrichting. De kerk uit de jaren '20, is nog steeds omringd door het plaatselijke kerkhof, compleet met een laag bakstenen muurtje en een eenvoudig Mariakapelletje. 

Het ontwerp van deze nieuwe dorpskern komt van Grontmij Belgium NV in opdracht van de gemeente Middelkerke. Het landelijke aspect  van deze deelgemeente werd in het ontwerp doorgetrokken en geeft naast een open gevoel ook de lokale kenmerken van de polders weer. 

Het Xurret landschapselement op het dorpsplein Schote te Middelkerke

De combinatie van de gekozen materialen en de indeling van de publieke ruimte geeft de dorpskern een uitnodigende sfeer om te genieten van de buitenruimte. De ontwerper heeft met de keuze voor de Xurret elementen uit de collectie van Escofet 1886 gekozen voor een opmerkelijke vormgeving in zitbank.

Ondanks zijn organische vormgeving en speciale uitstraling weet deze zitbank zich perfect te passen in de sfeer van de dorpskern. Het is een opvallend element dat wel bij menig passant de wenkbrauwen doet fronsen, maar dat hier zeker door zijn kleur en lijnen zijn plaatsje verdient.  


Project Dorpskern Schore (Middelkerke)

Locatie :Schorestraat,8433 Schore (Middelkerke)

Type project :Herinrichting dorpskern
OpdrachtgeverGemeente Middelkerke
Studiebureau:Grontmij Belgium NV (nu Sweco Belgium)
Aannemer :Gebrs. De Waele NV


Producten in dit project

De Xurret zitbanken uit de collectie van Escofet 1886 worden spijtig genoeg niet meer geproduceerd.

Meer informatie over dit project

Meer details over de herinrichting van de dorpskern Schore kan u terugvinden in de databank Publieke Ruimte:


8433 Middelkerke - Dorpsplein Schore

2950 Kapellen - project Stilte plek

In het gemeentelijk park van Kapellen werd in 2011 de eerste stilteplek van Vlaanderen ingehuldigd. Omgeven door rozen en lavendel kunnen bezoekers hier genieten en contempleren op de TAO stoelen uit de collectie van Escofet.

7 juli 2021

Lees meer

1000 Brussel - Troonplein

Met de heraanleg van het Troonplein in Brussel wordt er een nieuwe functie aan deze groenzone gegeven. Vroeger was het enkel een doorgang maar nu is het een ware ontmoetings- en rustplek geworden die een prachtige aansluiting vormt tussen nieuwbouw en historische gebouwen in het centrum van de stad.

10 november 2022

Lees meer

2820 Rijmenam : Infrastructure works as impetus for renewal

The recent construction of a sewerage system in Rijmenam gave the opportunity to revamp the village centre also. Two decades lapsed between the first plans and the final completion of the works, but the result is a refurbished village centre with a great deal of attention for its rural character.

1 juni 2021

Lees meer

2820 Rijmenam : Infrastructuurwerken als aanzet voor vernieuwing

De recente aanleg van een rioolstelsel in Rijmenam was de aanleiding om ook het dorpscentrum in een nieuw jasje te steken. Tussen de eerste plannen en de uiteindelijke realisatie verliepen twee decennia, maar het resultaat is een opgefriste dorpskern met veel aandacht voor het landelijke karakter.

1 juni 2021

Lees meer

3000 Leuven - Refugehof

Nieuwbouwproject Refugehof te Leuven met de Neoromantico Clasico zitbanken van Urbidermis by Santa&Cole

29 oktober 2020

Lees meer

1800 Vilvoorde - Broekplein (4 Fonteinen)

30 september 2020

Lees meer

3000 Leuven - Tuin De Walque

Een ander verborgen pareltje in het centrum van Leuven

25 juni 2020

Lees meer

1070 Anderlecht - Martin Luther King Plein

Bij de inrichting van het Martin Luther Kingplein in Anderlecht werden de Modular zitbanken uit de collectie van Escofet wel op een heel creatieve manier gebruikt. Met de gebogen zitbanken werden verhoogde bloembedden gemaakt in de vorm van blaadjes van een bloem.

27 mei 2020

Lees meer

8000 Brugge - Ghandiplein

Een speelplek voor de jeugd en een park voor volwassenen net buiten Brugge in Sint-Jozef illustreert de samenwerking en inbreng van en tussen de omwonenden om een opmerkelijke plek te creeren. Een constructieve aanpak van stad Brugge resulteerde in het Ghandiplein.

25 april 2020

Lees meer

1703 Dilbeek - Brouwerij De Neve

Voor de herbestemming van de Brouwerij De Neve in Dilbeek werden de zitbanken Rua uit de collectie van Larus Design gebruikt door Buro Van Mello. Een kleurrijke toets op de semi-publieke binnenruimte en tuin geeft een speels effect op de omgeving. Kleur brengt leven in de brouwerij.

24 februari 2020

Lees meer

3000 Leuven - Jansenius Park

Een verborgen parel in het centrum van Leuven; het Jansenius Park vormt een prachtige aansluiting tussen nieuwbouw en historische gebouwen. Een aanraden om even op adem te komen.

30 januari 2020

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x