10 november 2022

1000 Brussel - Troonplein

Het Troonplein is een aangename groene en open ontmoetings- en rustplaats geworden in het centrum van Brussel.

De historische omgeving met het Koninklijk Paleis op de achtergrond, de Koninklijke Stallingen rechts en het standbeeld van Leopold II in het midden van dit plein/park was voor velen slechts een doorgang naar het centrum van de stad. Het standbeeld van Leopold II op het Troonplein en op de achtergrond de ingangspoorten van de Paleistuin van het Koninklijk Paleis te Brussel

Maar daar is nu verandering in gekomen. En wel op een zeer uitzonderlijke manier; het hoeft niet altijd een overheid te zijn die het initiatief neemt tot herinrichting en optimalisering van de openbare ruimte; het wijkcomité Kunstwijk bewijst dit met het project.

Deze groenzone in het centrum van Brussel tussen de binnenring en het Koninklijk Paleis heeft nu een nieuwe betekenis gekregen dankzij de gedrevenheid en het doorzettingsvermogen van het vzw Wijkcomité Kunstwijk. 

Om van dit park een groene zone te maken met een multifunctioneel karakter en vooral een ontmoetingsplaats te creëren, werd het architectenbureau JNC International ingeschakeld en gerealiseerd met de financiële steun van de maatschappij AXA Insurance. De werkzaamheden voor de realisatie van dit project werden uitgevoerd door Estate & Landscape Management.

de NU zitbank met rugleuning uit de collectie van Urbidermis by Santa & Cole in het Troonplein te Brussel met op de achtergrond de Paleismuren

Zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijke ontwerp van architect Alphonse Balat werd een open groene ruimte gecreëerd met toegankelijke gazons geflankeerd door zitbanken. Nu al valt op dat deze plek zijn ambitie van groene ontmoetingsruimte waarmaakt. Genieten van de zon of gewoon ontspannen trekt veel bezoekers die even kunnen uitrusten op de Nu zitbanken van Urbidermis by Santa & Cole.

Dat het geen gemakkelijke opgave is geweest om deze herinrichting te realiseren bewijst de weg die het buurtcomité is ingeslagen. Mede dankzij een open dialoog en intensieve samenwerking met de Stad Brussel en Leefmilieu Brussel laat dit project zien welke mogelijkheden en kansen voor de openbare ruimte door andere partijen kunnen worden geboden. Meer informatie over het wijkcomité kan je vinden op : Quartiers des Art / Kunstwijk

 

1000 Brussel - Troonplein

2950 Kapellen - project Stilte plek

In het gemeentelijk park van Kapellen werd in 2011 de eerste stilteplek van Vlaanderen ingehuldigd. Omgeven door rozen en lavendel kunnen bezoekers hier genieten en contempleren op de TAO stoelen uit de collectie van Escofet.

7 juli 2021

Lees meer

2820 Rijmenam : Infrastructure works as impetus for renewal

The recent construction of a sewerage system in Rijmenam gave the opportunity to revamp the village centre also. Two decades lapsed between the first plans and the final completion of the works, but the result is a refurbished village centre with a great deal of attention for its rural character.

1 juni 2021

Lees meer

2820 Rijmenam : Infrastructuurwerken als aanzet voor vernieuwing

De recente aanleg van een rioolstelsel in Rijmenam was de aanleiding om ook het dorpscentrum in een nieuw jasje te steken. Tussen de eerste plannen en de uiteindelijke realisatie verliepen twee decennia, maar het resultaat is een opgefriste dorpskern met veel aandacht voor het landelijke karakter.

1 juni 2021

Lees meer

3000 Leuven - Refugehof

Nieuwbouwproject Refugehof te Leuven met de Neoromantico Clasico zitbanken van Urbidermis by Santa&Cole

29 oktober 2020

Lees meer

1800 Vilvoorde - Broekplein (4 Fonteinen)

30 september 2020

Lees meer

3000 Leuven - Tuin De Walque

Een ander verborgen pareltje in het centrum van Leuven

25 juni 2020

Lees meer

1070 Anderlecht - Martin Luther King Plein

Bij de inrichting van het Martin Luther Kingplein in Anderlecht werden de Modular zitbanken uit de collectie van Escofet wel op een heel creatieve manier gebruikt. Met de gebogen zitbanken werden verhoogde bloembedden gemaakt in de vorm van blaadjes van een bloem.

27 mei 2020

Lees meer

8000 Brugge - Ghandiplein

Een speelplek voor de jeugd en een park voor volwassenen net buiten Brugge in Sint-Jozef illustreert de samenwerking en inbreng van en tussen de omwonenden om een opmerkelijke plek te creeren. Een constructieve aanpak van stad Brugge resulteerde in het Ghandiplein.

25 april 2020

Lees meer

8433 Middelkerke - Dorpsplein Schore

In het kleine en gezellige dorpje Schore aan de Belgische kust werd in 2013 de dorpskern volledig heringericht. Voor het straatmeubilair deed deed het vroeger Grontmij Belgium NV (Sweco) beroep op de speciale en vooral opvallende zitelementen Xurret uit de collectie van Escofet 1886.

26 maart 2020

Lees meer

1703 Dilbeek - Brouwerij De Neve

Voor de herbestemming van de Brouwerij De Neve in Dilbeek werden de zitbanken Rua uit de collectie van Larus Design gebruikt door Buro Van Mello. Een kleurrijke toets op de semi-publieke binnenruimte en tuin geeft een speels effect op de omgeving. Kleur brengt leven in de brouwerij.

24 februari 2020

Lees meer

3000 Leuven - Jansenius Park

Een verborgen parel in het centrum van Leuven; het Jansenius Park vormt een prachtige aansluiting tussen nieuwbouw en historische gebouwen. Een aanraden om even op adem te komen.

30 januari 2020

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x